Buren & buurten

Wil je iets betekenen voor jouw buurt? Dat vinden we geweldig! Graag ondersteunen we jou en jouw initiatief. Lees hieronder wat je allemaal kunt doen.

Buren Netwerk Putten

Je wilt wel iets betekenen voor de mensen in je buurt. Bijvoorbeeld als een buurt-maatje door regelmatig een bezoekje te brengen aan iemand die eenzaam is of samen leuke dingen te doen. Of als handige buur voor als er ergens een klein klusje gedaan moet worden. Of als rijdende buur wanneer iemand even geen vervoer heeft naar het ziekenhuis. Of als die boodschappen buur, die gerust een paar extra dingentjes mee kan nemen uit de supermarkt voor iemand. Of als tuinbuur die even helpt met het snoeien van de heg. 

Inmiddels zijn er al 99 buren aangesloten bij het Buren Netwerk Putten! We proberen elk jaar een gezellige avond te organiseren om elkaar te ontmoeten en te inspireren voor wie dat wil. Je kunt ook lid worden van de digitale nieuwsbrief ‘In de buurt’ waarin je op de hoogte gehouden wordt van allerlei activiteiten en initiatieven.

Wil je meer weten over het Buren Netwerk Putten of jezelf hiervoor opgeven voor het Netwerk of de nieuwsbrief? Neem gerust contact met ons op door te bellen naar het algemene nummer en te vragen naar Gijsbert-Willem Evers. Leuk om iets van je te horen!

Buurtinitiatief

Heb je een goed idee voor een activiteit bij jou in de buurt? Bewoners weten zelf vaak goed waar in hun buurt behoefte aan is en hebben goede ideeën voor activiteiten en projecten. Wij helpen je graag om van je buurtinitiatief een succes te maken. Er is heel veel mogelijk. Als je een idee hebt voor de buurt, dan ondersteunen wij je daarbij graag vanuit Welzijn Putten. 

 • Je kunt bij een buurtinitiatief bijvoorbeeld denken aan:

 • Een buurtkastje in de straat tegen voedselverspilling.

 • Een schoonmaakcomité om maandelijks de buurt vrij te maken van zwerfafval.

 • Een wekelijkse knutselclub organiseren voor de kinderen uit de wijk buurt.

 • Een maandelijkse koffieochtend of eetavond, waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten.

 • Een wandelclub voor senioren uit de buurt.

 • Lief & Leed potje invoeren om met elkaar mee te leven bij vreugde en verdriet.

Veel gestelde vragen (FAQ)

 • Je kunt verschillende manieren bedenken om contact te leggen met buren. Het makkelijkste is om een praatje te maken als je iemand in de straat tegenkomt of als iemand in de tuin bezig is. Een simpele opmerking als: ‘Kijk, de tuin ligt er weer mooi bij’ kan al een opening zijn voor een gesprek. Je zou ook kunnen kiezen om een leuke kaart door de deur te doen als ijsbreker. Op zo’n kaart zou je dan bijvoorbeeld een buur kunnen uitnodigen voor een kopje koffie.

 • Soms heb je allerlei ideeën, maar heb je gewoon geen idee waar je moet beginnen. Het kan helpen om iemand uit de straat erbij te betrekken. Vertel je ideeën en kijk of je samen iets kunt doen. Je kunt ook altijd de contact opnemen met Putten voor Elkaar om samen een plannetje te maken. 

 • Hiervoor zou je ook een leuke (zelfgemaakte) kaart door de deur kunnen doen. Bijvoorbeeld met de tekst ’Kan ik iets voor je doen?’ met achterop een  stukje tekst over jezelf en voor welke vragen jij beschikbaar bent met daarbij je telefoonnummer of email. Je kunt er ook voor kiezen om dat te vertellen als je met iemand uit je straat een praatje maakt

 • Probeer buren te activeren en waar mogelijk ook te stimuleren om dingen weer zelf op te gaan pakken. We moeten voorkomen dat we alles uit handen nemen, waardoor buurtbewoners achterover gaan hangen dus neem ze ook actief mee in de uitdagingen die je tegenkomt. Bijvoorbeeld als je op vakantie gaat, kun je vragen aan diegene waarvoor je regelmatig een klusje doet: Zou jij misschien mijn plantjes kunnen water geven? Hoe lossen we dit op? Wie zouden we kunnen vragen om boodschappen voor je te doen als ik weg ben? Maak de ander ook onderdeel van het probleem en daarmee de oplossing. 

 • In het begin is het belangrijk om goede afspraken met elkaar te maken. Wat is de vraag van je buur en op welke manier zou je daarin iets willen en kunnen betekenen. Denk aan: Wat? Hoe vaak? Hoe? Hoelang? Het helpt om eens in de zoveel tijd de afspraken even te bespreken en van elkaar te horen hoe je het vindt gaan. Als het nodig is, kunnen afspraken dan bijvoorbeeld worden aangepast. 

 • Wanneer je het gevoel krijgt dat er meer aan de hand is, kun je altijd vrijblijvend overleggen met Welzijn Putten zonder naam en toenaam. Je legt je vragen voor en samen denken we met je mee op welke manier je dit het beste kan aanpakken. Dit kan er bijvoorbeeld in resulteren dat in overleg met de inwoner een huisbezoek wordt gepland door een medewerker van Welzijn Putten om mee te denken in de situatie. Uiteraard vraag je eerst toestemming hiervoor. 

 • Stel je helpt een buur op regelmatige basis. Hoe doe je dat dan als je op vakantie bent? Probeer allereerst iemand uit de straat te vinden die je taak zou kunnen overnemen. Mocht dit nou niet lukken, kun je altijd contact opnemen met Putten voor Elkaar om met je mee te denken. 

 • In het Buren Netwerk ben je betrokken als inwoner en buurtbewoner. Je hoeft dan ook geen vrijwilliger te worden of een vrijwilligerscontract te ondertekenen. Iedereen die iets wil doen in zijn straat en het leuk vindt om andere actieve inwoners te ontmoeten en van elkaar te leren, kunnen zich aanmelden voor het Buren Netwerk via Putten voor Elkaar (0341-740051).