Eenzaamheid & verlies

Hoe je omgaat met eenzaamheid, verlies of verdriet is voor iedereen anders. Bij Putten voor Elkaar staan we voor je klaar met een luisterend oor en hulp wanneer nodig.

Iets of iemand verliezen

Iedereen krijgt in zijn leven te maken met verdriet en soms ook met eenzaamheid. Bijvoorbeeld als een familielid of iemand anders uit je naaste omgeving overlijdt. Je kunt ook een soort leegte voelen na een scheiding, als je je baan verliest of met pensioen gaat. Hoe je daarmee omgaat, is heel persoonlijk. Rouw is een proces waarin je langzaam moet wennen aan die nieuwe situatie.

Praat erover

Als je je alleen voelt, ga je je vaak anders gedragen. Het kan zijn dat je geen energie meer hebt om dingen te ondernemen, of ze nou leuk zijn of niet. Misschien voel je je somber en trek je je terug. Toch is het belangrijk om contacten aan te houden en te praten over hoe je je voelt. Een luisterend oor kan helpen je verlies te verwerken. Dit kan familie zijn, of vrienden, maar ook lotgenoten kunnen je helpen. In een dagboek schrijven kan helpen emoties te verwerken en overzicht te krijgen van wat je wilt.

Zoek activiteiten met of voor andere mensen

Als je mensen om je heen verzamelt, voel je je vaak minder alleen. Sport- of hobbyclubs kunnen ervoor zorgen dat je je meer onder de mensen begeeft. Activiteiten ondernemen zorgen daarnaast ook voor afleiding. Kijk ook eens door ons aanbod.

Ook kun je vrijwilligerswerk gaan doen. Er zijn diverse vrijwilligersorganisaties die zitten te springen om mensen. Kijk op vrijwilligerswerk.nl voor een vrijwilligersorganisatie in jouw regio. Als er mensen naar je uitkijken voel je je nuttig en ontstaat er ook structuur in je leven. Wil je hulp bij het vinden van een passende vrijwilligersfunctie? Maak dan een afspraak met ons, we kijken graag met je mee.

Praat met een maatschappelijk werker

Soms is het fijn om met een onafhankelijk iemand over je verlies te praten, bijvoorbeeld met een maatschappelijk werker. De maatschappelijk werkers van Putten voor Elkaar bieden een luisterend oor en werken samen met jou aan een oplossing. Deze gesprekken zijn altijd gratis.

Welzijn op Recept – Een welzijnscoach

Welzijn op Recept helpt mensen om een positieve richting aan het leven te geven. Bij chronische stress, verlies, ontslag of andere ingrijpende gebeurtenissen, kan het moeilijk zijn weer onder de mensen te komen of actief te worden. Uw huisarts of praktijkondersteuner kan u doorverwijzen naar een welzijnscoach. De welzijnscoach neemt contact met u op om een afspraak in te plannen. Dat kan bij u thuis of ergens anders. Samen bekijkt u welke activiteiten u wilt doen om weer glans in uw leven te krijgen. De meeste deelnemers geven aan dat ze weer positiever in het leven staan, meer energie hebben, beter slapen en zich gezonder voelen.