Iedere ouder denkt wel eens: "Ik heb géén idee wat ik aan het doen ben."

Maar ondanks dat we dat dus allemaal denken, ligt er nog steeds een taboe op. Opvoeden is namelijk iets wat we van nature zelf moeten kunnen. Althans, dat is een hardnekkige overtuiging. Terwijl opvoeden één van de dingen is die je juist het beste sámen kan doen.

Gewoon even een vraag stellen

Professionals Amy van Weverwijk en Iris van den Hoorn van Putten voor Elkaar zijn al een tijd werkzaam als jeugdwerker en maatschappelijk werker. Amy staat voornamelijk direct in contact met jongeren en Iris helpt ouders bij vragen over zorg, ondersteuning op school en zorgwetten. En ze zijn het roerend met elkaar eens: er moet meer aandacht komen voor het ‘gewoon even een vraag stellen’ als ouder.

“Heb je net iets meer nodig dan school kan bieden? Precies op dat punt kunnen we met je meedenken.”

Ik ga toch geen hulp vragen?

Thema’s als eenzaamheid, beeldschermgebruik, drugs en sexting komen veel voor onder jongeren, maar leveren bij ouders juist veel vragen op. Amy: “Er zijn zoveel ouders die met ongeveer dezelfde vragen rondlopen, maar er blijft een taboe liggen op het stellen hiervan. Terwijl hulp vragen geen teken van zwakte is, het is juist een teken van kracht.

Iedere ouder heeft het nodig om af en toe te kunnen sparren met iemand. Of dit nu de buurvrouw is, een vriend of iemand van ons: een objectieve blik en ideeën van een ander kunnen ontzettend verhelderend zijn.”

Bel ons, kom naar ons toe en we denken mee

Iris: “Heb je net iets meer nodig dan school kan bieden? Precies op dat punt kunnen we met je meedenken. We hebben laagdrempelige tips, maar kunnen ook samen zoeken naar de juiste route. Bijvoorbeeld wanneer je vastloopt in alle wet- en regelgeving en het gevoel hebt van het kastje naar de muur gestuurd te worden. Is er een heleboel gebeurd in jullie gezin? Ook dan staan we klaar om jullie verder te helpen. Opvoeden doen we het liefst allemaal zelfstandig, maar dat betekent niet dat je zelf alle antwoorden hoeft te hebben.”